Förmånsbeskattning för parkering tillbaka
För att minska smittspridning har det under pandemin varit slopad förmånsbeskattning på parkering vid arbetsplatsen. Nu har vi ett nytt läge, vad gäller då för parkering?
Under pandemin har en tillfällig skattefrihet för förmån av fri parkering i anslutning till arbetsplatsen varit gällande. Under 2022 kommer förutsättningarna vara att parkeringen är skattefri under perioden 1 januari–30 juni 2022.
Skattefriheten gäller parkering och omfattar inte bara bilar utan även motorcykel, moped eller cykel. Alla som arbetar vid arbetsplatsen omfattas, även uppdragstagare kan få en parkering. En förutsättning är att det avser en parkering som ligger vid eller nära arbetsplatsen. Anställda som har en förmånsbil beskattas inte för fri parkering eller garageplats vid arbete. Men om arbetsplatsen är i bostaden så är fri parkering en skattepliktig förmån.
Beslutet om skattefrihet under årets första halvår kommer att vara gällande från och med den 1 mars 2022. Men det blir en retroaktiv lagstiftning som medför att även fri parkering som lämnas i början av året blir skattefri. Från och med den 1 juli återinförs förmånsbeskattningen. Det kan fortsättningsvis vara så att fri parkering vid arbetsplatsen är helt eller delvis skattefri även efter 30 juni. För att parkeringen ska vara helt skattefri gäller att den anställde har använt den egna bilen i tjänsten minst 300 mil och minst 160 dagar per år. För att parkeringen ska vara delvis skattefri, om den anställde kör färre dagar än 160 men minst 60 under året och använt bilen i tjänsten minst 300 mil sker en beräkning utifrån antal dagar som bilen inte använts i tjänsten.
För en anställd som kör privat bil i tjänsten men som inte uppfyller de ordinarie reglernas krav för fri parkering beräknas förmånsvärdet till ett värde som motsvarar det antal dagar som bilen inte använts i tjänsten.
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …