Löneväxla inte mot friskvård
Löneväxling genom bruttolöneavdrag innebär att en anställd accepterar en lägre bruttolön i utbyte mot en förmån. Sänkningen innebär att skatten och arbetsgivaravgifterna blir lägre, men påverkar även den anställdes sjuklön, a-kasseersättning, pension med mera.
En arbetsgivare kan skattefritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Men förmån av fri motion och friskvård får inte vara utbytbar mot kontant lön om den ska vara skattefri. Därför fungerar det inte skattemässigt att låta anställda avstå bruttolön i utbyte mot motion och friskvård.
Om en arbetsgivare använder bruttolöneavdrag för en motionsförmån och en anställd vill upphöra med förmånen så kommer han eller hon att få tillbaka sin tidigare, högre, bruttolön. Förmånen är då i praktiken utbytbar mot en högre lön och uppfyller därmed inte kriterierna för skattefrihet. .
Observera att om någon anställd får gå ned i bruttolön för att få en personalvårdsförmån blir förmånen skattepliktig för samtliga anställda som utnyttjar förmånen.
Nettolöneavdrag
Däremot är det inget som hindrar att en arbetsgivare låter anställda betala en del av kostnaden för motionen eller friskvården genom ett nettolöneavdrag.
Nettolöneavdraget påverkar inte den skattemässiga bedömningen utan är att jämställa med en betalning för den aktuella aktiviteten. Ett sådant avdrag kan till exempel bli aktuellt om den aktivitet som den anställde valt inte ryms inom arbetsgivarens friskvårdsbidrag. Med nettolöneavdrag får den anställde inte högre lön om han eller hon sedan avstår från motionen.
Att hålla isär brutto- och nettolöneavdrag när det gäller motion och friskvård är alltså viktigt.
Moms
Tänk på att arbetsgivaren endast får göra avdrag för moms på den del av motionskostnaden som arbetsgivaren står för.
Företagsaktuellt nr 1 2016
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …