Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma igång.

Varför hållbarhetsredovisning är viktigt för ditt företag 

Att arbeta med hållbarhetsredovisning är inte bara bra för miljön och samhället – det kan också vara en smart affärsstrategi. Jeanette Isaksson märker att allt fler av hennes kunder efterfrågar hjälp med hållbarhetsredovisningen. 
 
– Fler företagare blir medvetna om hållbarhet och märker att deras leverantörer ställer krav på dem. De inser att de inte längre kan ducka för dessa frågor, och genom att redan nu ta tag i hållbarhetsfrågorna är de bättre förberedda när lagkraven kommer. Det inger också förtroende hos medarbetare, leverantörer och samarbetspartners. 

Jeanette påpekar även att de företag som väl sätter igång ofta tycker att hållbarhetsarbetet är intressant. Många upptäcker att de redan har kommit en bit på vägen, trots att de inte tidigare dokumenterat sitt arbete. 
 
– Företag som vi hjälpt kan få en aha-upplevelse när de inser hur hållbara de redan är, men också vad de kan förbättra. De upptäcker dessutom att det finns möjligheter att spara pengar eller öka sina intäkter genom att identifiera områden där de kan bli mer effektiva eller hållbara, säger Jeanette Isaksson. 

Så kan din redovisnings- och lönekonsult hjälpa dig 

Jeanette rekommenderar att hennes kunder laddar ner standarden NSRS för att komma igång med hållbarhetsredovisning. NSRS är ett kostnadsfritt verktyg i Excel-format, särskilt anpassat för små och medelstora företag. 
När du väl har laddat ner verktyget blir det lättare att börja samla in den data som krävs, och din redovisnings- eller lönekonsult kan hjälpa dig med detta. 
 
– Vi kan ta fram viktiga data, exempelvis från lönesystem och ekonomiska nyckeltal. Vi rekommenderar att börja med områden som är enkla att mäta, som sjukskrivningstal eller könsfördelning i företaget. Det ger en bra grund att bygga vidare på. Vi kan också fungera som bollplank och guida företagen i hur de ska tolka data och hur de kan jämföra sig med andra företag i branschen. 

Jeanette betonar att hållbarhetsarbetet bör ses som ett långsiktigt projekt som involverar hela företaget. 
 
– Det här gör du inte på en eftermiddag. Det är viktigt att sätta upp hållbarhetsarbetet som ett projekt med tydliga delmål. 

4 tips för att lyckas med hållbarhetsredovisning: 

  1. Ta första steget nu: Ju tidigare du börjar, desto bättre rustad är du för framtida krav och förväntningar från dina kunder. 
  1. Använd rätt verktyg: NSRS är ett bra verktyg för att strukturera din hållbarhetsrapportering. Din redovisningskonsult kan hjälpa dig att använda det korrekt och tolka resultaten. 
  1. Börja smått och fokusera på det enkla: Hållbarhetsredovisning behöver inte vara komplicerad. Börja med det du har tillgängligt. Fokusera på mätbara områden som personalfrågor, energianvändning eller transporter. Du behöver inte ta allt på en gång. 
  1. Arbeta nära din redovisnings- och lönekonsult: De kan ge dig värdefull hjälp med att identifiera nyckeltal och data som du redan har, men kanske inte tänkt på.

The post Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång appeared first on Tidningen Konsulten.



Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Senaste nytt